Proč se rozhodnout pro vestu a jakou vybrat

patagonia vesta hneda

Turistika během chladných zimních dnů, skialp, podzimní běh či podvečerní jištění svého lezeckého partnera. Určitě to znáte. V tričku by vám byla zima a v mikině zase teplo. Jak z toho ven, když potřebujete střed těla udržet v teple a zároveň nechat tělu prostor, aby přebytečné teplo mělo kudy unikat?

Kdy je vesta řešením

Vesta je mimořádně praktickým doplňkem výbavy každého outdoorového nadšence. Dokáže vás zahřát i přesto, že nepokrývá vaše ruce. Hlídá střed těla, který generuje teplo transportované do končetin. Tělo si totiž chrání životně důležité orgány a když je mu zima, soustřeďuje ohřívání uprostřed těla a končetiny zůstávají studené. Pokud si toto teplo použitím vesty uhlídáte, budete mít teplé i ruce. V kombinaci s vestou můžete ještě použít například rukavice, abyste eliminovali jakýkoliv další únik tepla.

Výhody vesty

Vesta velmi dobře funguje při vrstvení. V případě, že se oteplí, můžete ji lehce sbalit do malého sáčku a v zavazadlech vám zabere mnohem méně místa než mikina či lehká bunda. Při nízkých teplotách je vesta výbornou střední vrstvou. Dobře se obléká na základní vrstvu a díky tomu, že nemá rukávy, na ni lehce obléknete bundu. Při sportovní aktivitě se ve vestě potíte výrazně méně než ve dvou vrstvách s dlouhým rukávem. Zároveň se hodí všude tam, kde by vás mohly omezovat rukávy, ale potřebujete udržet střed těla v teple. Ruce mají ve vestě absolutní volnost pohybu. 

Vesty od firmy Patagonia

Pokud jste rozhodnuti investovat do kvalitní a osvědčené vesty, v bratislavském outdoorovém obchodě Wilderoben najdete nabídku vest od firmy Patagonia. Revoluční výrobce outdoorového oblečení s ohledem na ekologickou výrobu a používané materiály byl první, kdo koncem sedmdesátých let přišel s fleecem. Funkční hřejivý materiál tehdy způsobil absolutní převrat v outdoorovém oblečení a dodnes patří Patagonia fleecové vesty mezi ty nejoblíbenější. Zahřejí, snadno se ošetřují a díky použití recyklovaného polyesteru zanechávají minimální stopu na životním prostředí.

Vesta na každou příležitost

Speciální kategorií v jejich nabídce je Patagonia vesta Nano Puff s neuvěřitelně lehkou a stlačitelnou výplní PrimaLoft Gold Insulation Eco. Je to jeden z nejvýkonnějších tepelně izolačních materiálů na trhu. Gold Eco má výborný poměr tepla a hmotnosti a udrží si 98 % termální izolace i ve vlhku. V rámci ekologické výroby využívá 55 % izolačních vláken pocházejících z recyklovaných vláken. Pokud hledáte univerzální vestu, Patagonia vesta Nano Puff rozhodně nezklame. Navzdory mimořádně nízké váze vás spolehlivě zahřeje, ochrání před větrem a kapalnými srážkami. Když se ji rozhodnete sbalit do batohu, zabere vám v něm jen zanedbatelné množství místa. Pokud objevíte kouzlo dobré vesty, už nikdy nebude chybět ve vaší výbavě.

patagonia panska vesta zelena

Foto: wilderoben.com