Elektromotory s jednofázovým napájením a vstavaným štartovacím kondenzátorom

Startovací kondenzátorové elektromotory jsou spolehlivým způsobem pohonu jednoduchých domácích aplikací. Jsou cenově dostupné a snadno se používají, takže jsou oblíbenou volbou mnoha majitelů domů.

cta

Jednou z nejlepších vlastností jednofázových elektromotorů je jejich všestrannost. Mají kompaktní a jednoduchou konstrukci, což z nich činí skvělou volbu pro mnoho aplikací. Navíc jsou cenově velmi dostupné, takže představují univerzální řešení pohonu i při omezeném rozpočtu.

Proč byste měli dát přednost motoru vybavenému rozběhovým kondenzátorem:

  • – Jednofázové motory mají oproti třífázovým motorům mnoho výhod, jsou
  • – účinnější díky menšímu odběru proudu při nízkých otáčkách nebo při chodu naprázdno,
  • – motory s vestavěnými kondenzátory nevyžadují externí rozběhové/stop kondenzátory, takže jsou celkově levnější,
  • – motory s vestavěnými kondenzátory jsou lepší volbou pro řemenové pohony nebo tam, kde musí být napájeny z pevného zdroje,
  • – rozběhový kondenzátor napomáhá plynulejšímu rozběhu motoru, i když s určitými dodatečnými náklady a hmotností.

Existuje mnoho typů jednofázových asynchronních motorů s různými konstrukcemi a topologiemi. V závislosti na konstrukci mohou být použity různé způsoby chlazení, například samočinné chlazení, chlazení ventilátorem nebo vestavěný kondenzátor.

jednofazovy elektromotor 0.18kw
Jednofázový elektromotor 0.18kw

Jednofázové a třífázové elektromotory

Jednofázový elektromotor má jednodušší konstrukci a používá se hlavně v menších dílnách, kde účinnost pohonu není tak důležitá. Běžně se používají také v domácích aplikacích, i když je často nutné dělat kompromisy z hlediska prostoru, chlazení a možností napájení.

Jednofázové motory se obvykle používají k pohonu menších zátěží, jako jsou domácí spotřebiče, osvětlení a ventilátory, zatímco třífázové motory jsou výkonnější a lze je použít k pohonu těžších zátěží.

Třífázové elektromotory se v současné době používají hlavně v průmyslu, ale mají horší vlastnosti než jednofázové elektromotory. Jsou však skutečně univerzální a při jejich výběru je třeba zohlednit několik konstrukčních vlastností. Nejdůležitější z nich je potřeba rozběhového kondenzátoru.

Typ rozběhového kondenzátoru

Při výběru jednofázového motoru se zajímejte o typ rozběhového kondenzátoru, který je pro rozběh motoru potřeba. V současné době jsou k dispozici standardní jednofázové motory s integrovaným rozběhovým kondenzátorem, který se skládá z asynchronního motoru s hlavním vinutím a pomocným vinutím připojeným ke spínači. Cenově nejdostupnějším řešením je použití odstředivého spínače zabudovaného do jednofázového motoru.

Elektromotory podle vašich potřeb

Hledáte kvalitní jednofázový elektromotor? Nehledejte nic jiného než naši nabídku devíti různých velikostí, které se vyznačují precizním zpracováním a hliníkovým rámem. Naše ceny jsou navíc bezkonkurenční. Ať už hledáte rám velikosti 63 nebo něco většího, máme pro vás elektromotor ideální pro vaše potřeby.

You Might Also Like